Nainen oli sokeutua joulukortin glitteristä

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Glitterillä koristellaan niin vaatteita, meikkejä ja jopa jälkiruoka-annoksia. Suosittuun ja vaarattoman oloiseen kimalteeseen saattaa kuitenkin liittyä riskinsä, mikäli se joutuu esimerkiksi silmiin.

49-vuotias brittiläinen nainen oli vieraillut silmätautilääkärillä punottavan ja kivuliaan silmän sekä heikentyneen näkökyvyn vuoksi. Lääkäri epäili naisen sairastuneen ensin herpekseen sarveiskalvossa ilmenneen vaurion ansiosta.

Pian herpeksen mahdollisuus suljettiin kuitenkin pois. Kun lääkäri tutki sarveiskalvon vaurioita mikroskoopilla, ilmeni siinä jotain kiiltävää. Tässä vaiheessa potilas muisti saaneensa glitteriä silmäänsä joulukortista.

Silmässä paakkuuntuneen kimalteen aiheuttama vaiva muistutti Independent-lehden mukaan oireiltaan herpestulehdusta. Lääkäreitä onkin suositeltu terveysalan British Medical Journal -julkaisussa kysymään potilailta aina mahdollisista silmiin kohdistuneista vaurioista silloinkin, kun merkit viittaavat tavanomaiseen silmätulehdukseen.