Stressistä harmaita hiuksia? Hiusmyytit paljastettiin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hiukset ovat naisen kruunu. Tai niin ainakin on sanottu ja neitokaiset saattavat käyttää paljon aikaa ja rahaa kutriensa hyvinvointiin sekä ulkonäköön. Nyt on selvitetty hiusten hoitamiseen ja kasvamiseen liittyviä väittämiä.

PureWow on listannut kahdeksan hiusmyyttiä ja selvittänyt niiden paikkansapitävyyden. Joidenkin lähteiden mukaan ilmakuivattaminen on parempi tapa kuivattaa hiukset suihkun jälkeen kuin hiustenkuivaajalla kuivattaminen. Todellisuudessa molemmat tavat saattavat vahingoittaa hiuksia, joten ne kannattaa yhdistää. Anna hiusten ensin kuivua luonnollisesti ilmassa lähes kuiviksi, jonka jälkeen kuivuminen viimeistellään matalalämpöisellä kuivaajalla.

Osa luulee hilseen johtuvan kuivasta päänahasta. Todellisuudessa kyse on päänahassa kuikostavasta tulehduksesta, joka saa elinvoimansa hiusten rasvasta. Hilseestä voi päästä eroon apteekeissa myytävän shampoon avulla. Myöskään säännöllisellä hiustenleikkauksella ei ole todistettavasti vaikutusta hiusten nopeampaan kasvuun. Salaisuus piilee siinä, että huolitellut latvat näyttävät terveemmiltä ja siten hiukset näyttämään myös pidemmiltä. Latvat kannattaa siistiä parin-kolmen kuukauden välein.

Stressi ei varsinaisesti aiheuta hiusten harmaantumista, mutta sen takia ihmisen hiukset voivat lähteä päästä herkemmin. Jos henkilö on tietyssä iässä, voi uusi hius kasvaa päähän harmaantuneena ikääntyneiden solujen takia. Myös liian tiukat kampaukset saattavat katkoa ja repiä hiuksia irti, mutta tavallisten poninhäntien käyttäminen ei saa hiuksia irtoamaan tavallista nopeampaa.

Monet uskovat, että kylmä vesi suihkun päätteeksi saa hiukset kiiltämään ja näyttämään terveemmiltä. Tämäkin väite on myytti, ja paremman lopputuloksen saa yksinkertaisesti laadukkaita hiustuotteita käyttämällä. Vaikka tyttöjä saatetaan ohjeistaa harjaamaan hiuksiaan tarpeeksi jo pienenä, ei kutreja kannata kammata liikaa. Harjaaminen vahingoittaa suortuvien pintarakennetta.