Tyynenmeren jätesaari kasvanut valtavaksi – koko jo yli 1,5 miljoonaa neliökilometriä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tyynellämerellä, Kalifornian ja Havaijin välissä kelluu maailman suurin jätelautta. Nyt suurimmaksi osaksi muovijätteestä koostuvan jätesaaren on todettu olevan jopa 4-16 kertaa arvioitua isompi.

Tyynenmeren jätelautta on yli 1,5 miljoonan neliökilometrin kokoinen. Se on siis pinta-alaltaan moninkertaisesti suurempi, kuin koko Suomen valtio. Lauttan muovijätteiden arvioidaan painavan noin 80 tuhatta tonnia.

– Yllätyimme kuinka paljon löysimme isoja muoviesineitä. Kuvittelimme suuren osan jätteestä olevan pieniä roskia, Ocean Cleanup Foundation -järjestön Julia Reisser kuvailee tiedotteessa.

Jätelauttaa kartoitettiin kolmen vuoden ajan Ocean Cleanup Foundationin ja kuuden eri yliopiston tutkijoiden toimesta. Ocean Cleanup Foundationin Joost Duboisin mukaan jätteet olisi putsattava merestä mahdollisimman nopeasti ennen kuin ne hajoavat pienempiin osiin ja uhkaavat mereneläviä.

Tyynen valtameren roskasaari ei valitettavasti ainoa. Maailman valtamerissä kelluu tällä hetkellä viisi suurikokoista jätelauttaa.