Poliisi muistuttaa: ”Löytäjä saa pitää, vai saako?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vanhan sanonnan mukaan löytäjä saa pitää löytötavarat, mutta todellisuudessa tilanne on kuitenkin hieman toinen. Nyt rikoskomisario Lila Havusela on oikaissut harhaluuloja ja kertonut poliisin tiedotteessa miten löytötavaroiden kanssa tulee lain mukaan toimia.

Havuselan mukaan löytötavara on aina luovutettava löytöpaikan henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Löytötavaran omistusoikeuden siirtyminen löytäjälle on sitten jo hieman monimutkaisempi asia.

– Jos omistaja ei nouda laitoslöytöä kahden viikon kuluessa, se toimitetaan poliisille. Jos omistaja ei nouda omaisuuttaan poliisilta kolmen kuukauden kuluttua, se siirtyy valtiolle tai löytötavaraa säilyttäneen löytötavaratoimiston pitäjälle, Lila Havusela kertoo.

– Kun henkilö ottaa talteen vähäarvoisen löytötavaran, joka ei ole laitoslöytö, hänen on ilmoitettava sen löytymisestä tavaran omistajalle, jos tämä on tiedossa. Löytäjä saa pitää sellaisen vähäarvoisen löytötavaran, jonka omistajan selvittäminen on kohtuuttoman vaikeaa.

Vähäarvoisena löytötavarana pidetään korkeintaan noin 20 euron arvoista tavaraa, jolla ei ilmeisesti ole omistajalle erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa. Löytötavaralaki edellyttää, että löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille.

– Löytötavaran omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat kustannukset. Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa, poliisi muistuttaa.

– Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin enintään 17 euroa. Jos yleiset säilytyskustannukset ovat pienemmät kuin neljä euroa, ne voidaan jättää perimättä.

Mikäli löytötavaran omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa nouda omaisuuttaan poliisilta, siirtyy se eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta löytäjälle. Poliisihallituksen mukaan löytäjä ei voi saada omistusoikeutta yksityisiin tavaroihin eikä muistillisiin löytötavaroihin, kuten matkapuhelimiin ja kannettaviin tietokoneisiin. Poikkeuksia ovat myös polkupyörät ja mopot, joiden löytäjä voi saada kolmasosan hinnasta, jolla poliisi myy ne huutokaupassa.