Maapallon päivät pitenevät – syy löytyy avaruudesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Päivät pitenevät, eikä se johdu pelkästään kevätkaudesta. Koko maapallon päivien pituus lisääntyy hiljalleen kuun erkaantuessa yhä kauemmas planeetastamme. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuun liikkuminen kauemmas hidastaa maan pyörimisnopeutta.

Kuu siirtyy vuosittain noin 3,8 senttiä, minkä myötä päivät pitenevät noin 1/75.000 sekunnin verran. Tutkijoiden arvion mukaan maa kiersi 1,4 miljardia vuotta sitten akselinsa ympäri 18 tunnissa ja 41 minuutissa. Siitä lähtien kuu on liikkunut kauemmas planeetastamme noin 44.000 kilometrin verran.

Wisconsin-Madisonin ja Columbian yliopistojen tutkimuksessa maan muinaishistoriaa tutkittiin yhdistämällä astronomiaa ja geologiaa. Siihen kuului muun muassa muinaisten kivimuodostelmien tutkimista. Tulokset julkaistiin alun perin Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.