Luotain lähetettiin tutkimaan asteroidia – tältä sen pinnalla näyttää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanin avaruushallinto JAXA laukaisi kolme ja puoli vuotta sitten Hayabusa-2 -luotaimen tutkimaan Ryugu-asteroidia. Tänä vuonna se tavoitti viimein määränpäänsä.

Hayabusa 2 lähetti Ryugun pinnalle Rover 1A ja Rober 1B -mönkijät, jotka parhaillaan tutkivat asteroidia. JAXA on sittemmin jakanut verkossa mönkijöiden kuvaamaa ensimmäistä valokuva- ja videomateriaalia taivaankappaleen pinnalta.

Tehtävä ei ole helppo Ryugun karkean ja kivenjärkäleiden täyttämän pinnan ansiosta. BBC:n mukaan mönkijät liikkuvatkin asteroidin pinnalla loikkien, käyttäen hyödykseen sen matalaa painovoimaa.

900 metriä leveä Ryugu luokitellaan maata läheisen kiertoratansa ansiosta mahdollisesti vaarallisiin asteroideihin. Taivaankappaleen uskotaan olevan peräisin aurinkokuntamme alkuajoilta, joten sen tutkiminen saattaa paljastaa uutta tietoa myös oman kotiplaneettamme synnystä.