Masentaako syksy? Tässä voi olla syy synkkyyteen

Terveys · Annukka Heikkilä

Elokuussa illat hämärtyvät nopeammin ja ovella kolkutteleva syksy alkaa tehdä vähitellen tuloaan selväksi. Osa ihmisistä kokee masennuksen oireita pimenevinä ja viilenevinä syyspäivinä huomatessaan, että kesä on todella nyt ohi.

Asiantuntija Amy Sedgwick kertoi Bustle-sivustolle, että syksyn tulosta masentuneet ihmiset ovat yleensä sellaisia, jotka eivät osaa olla läsnä jokapäiväisessä elämässään. He luultavasti ahdistuvat myös samalla tavalla joka sunnuntaina viikonlopun päättyessä. Sunnuntain sijaan syysmasennus kuitenkin yleensä kestää koko elokuun ajan.

Elokuu voi tuoda mukanaan monia erilaisia tuntemuksia. Osa ihmisistä voi katua tekemättä jääneitä asioita ja omaa kesälomaansa, jolloin ei toteuttanutkaan kaikkia suunnitelmiaan. Osa ihmisistä voi myös katua sitä, että ei mielestään nauttinut tarpeeksi tai pitänyt tarpeeksi hauskaa kesällä.

Syysmasennuksen oireita kokevien kannattaa jo etukäteen suunnitella elokuuta ja syyskuuta. Syksyä varten voi tehdä esimerkiksi listan hauskoista asioista, joita syksyllä voi tehdä. Sedgwick neuvoo tekemään syksyä varten ystävien kanssa suunnitelmia, joita on mielekästä odottaa. Kaiken hauskan ei tarvitse loppua silloin kun kuumimmat kesäkuukaudet loppuvat.