Kiinalaistutkija väittää luoneensa geenimuunneltuja ihmislapsia – immuuneja HIV:lle

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinalaistutkija He Jiankuin väittää aikaisemmin tässä kuussa syntyneiden kaksosten olevan ensimmäisiä geenimuunneltuja ihmislapsia. Terveinä syntyneiden tyttölasten nimet ovat Lulu ja Nana.

Hen mukaan hän on tehnyt lapsista immuuneja HIV:lle muuttamalla heidän alkioidensa perimää. Southern University of Science and Technology -yliopistossa professorina toimiva mies oli muokannut yhteensä seitsemän hedelmöityshoidossa olleen vapaaehtoisen alkioita.

Tutkijan väitteitä ei ole toistaiseksi vahvistettu. Ihmislkioiden geenien muuntelu on kielletty monien maiden laissa. Yliopisto on ilmoittanut olleensa tietämätön Hen projektista ja sanoutunut siitä irti.

Buzzfeed News -uutissivuston mukaan lukuisat muut tutkijat ympäri maailman ovat tuominneet He Jiankuin kokeen epäeettisenä. Southern University of Science and Technology on sittemmin ilmoittanut tutkivansa tapausta riippumattoman kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa.