Vakava varoitus jouluksi: Kinkun rasva tukkii viemärin

Koti & Asuminen Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Joulun lähestyessä lukemattomissa perheissä valmistaudutaan jo joulukinkun paistamiseen. Siksi nyt onkin aika muistuttaa suomalaisia, että kinkun paistorasvaa ei tule missään tilanteessa kaataa viemäriin. Se nimittäin jähmettyy viileässä ja tukkii siten viemäreitä pitkäksi aikaa.

– Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu viemäriputkeen. Veden laskeminen rasvan kanssa ei auta, sillä kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, LVI-Tekniset Urakoitsijat varoittaa suomalaisia.

Vaikka paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä. Viemäri ei nimittäin ole roska-astia. Kinkkurasvan voi esimerkiksi antaa jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa, kuten maitopurkissa. Sen jälkeen rasvan voi viedä biojäteastiaan tai kierrättää sen uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide. On kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, toimialapäällikkö Arvo Ylönen kertoo.