Pahimmat turistihelvetit listattiin – näissä massajoukot viihtyvät

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkustajia on monenlaisia. Toiset haluavat käydä vuodesta toiseen samassa kohteessa tuttujen paikkojen äärellä. Toiselt puolestaan rakastavat tuntemattomaan hyppäämistä ja seikkailua maailman laidalla. Mikäli vihaa muita turisteja, kannattaa seuraavat matkakohteet unohtaa reissusuunnitelmista.

BuzzFeed on listannut 16 turistihelvettiä, joiden kävijämäärä on muuttanut kaupungin kadut Disneylandiin verrattavissa olevaksi painekattilaksi. Paikalliset ihmiset ovat usein lopen uupuneita massaturismiin, joka pahimmillaan muuttaa kaupungin tunnelmaa vääristyneeksi.

Espanja on monen suosikkimatkakohde rennon ja rikkaan kulttuurinsa ansiosta. Barcelonasta on kuitenkin tullut viime vuosina turhan suosittu. Pieni Palaun saari on puolestaan kohdannut ympäristötuhoja roskaavien ja huonosti käyttäytyneiden turistien takia. Italian Venetsia on puolestaan pulassa, koska massaturismi on vallannut kaupungin kapeimmatkin kadut.

Amsterdam ei ole enää entisensä, ja kaupunginjohtaja on kertonut suunnitelmistaan sulkea punaisten lyhtyjen alueen kokonaan. The Beach -elokuvasta tuttu Maya Bay on jouduttu sulkemaan rannan pilanneiden turistien vuoksi. Yhtä surullinen kohtalo uhkaa Perun Machu Picchua, koska ihmismassat ovat kasvaneet holtittomasti.

Aiemmin sävyisän Kroatian Dubrovnikin kadut ovat jo kauttaaltaa turistimien valtaamia. Aurinkorasvoilla kyllästetyt rantalomailijat ovat onnistuneet pilaamaan myös Hanauma Bayn koralleja Havaijilla. Turistirysien listalle nousevat myös Islanti, Australian Uluru ja Filippiinien hetkellisesti suljettu Boracay.

Egyptin pyramidit pääsevät listalle, koska niissä on ryhdytty rikkomaan jopa lakia turistien toimesta. Italian Rivierana tunnettu Cinque Terre on joutunut puolestaan hautausmaalla tehdyn ilkivallan kohteeksi. Jos haluaa vältellä ihmislaumoja, ei matkalla kannata ainakaan suunnata Kreikan Santorinille tai Japanin Kiotoon. Yllättäen myös Unkarin pääkaupunki Budapest on muuttunut viime vuosien aikana turistihelvetiksi pakottaen pääkaupungin asukkaat muuttamaan rauhallisemmille seuduille asumaan.