Skandaali! Facebook paljasti käyttäjiensä yksityisviestit mm. Spotifylle ja Netflixille

Digi · Tim Isokivi

Facebook on ollut kuluneen vuoden aikana lukuisten kohujen keskiössä. Nyt yhtiön on paljastettu sallineen useille teknologiajäteille pääsyn käyttäjien yksityisiin tietoihin.

New York Times -lehden paljastusartikkelin mukaan Facebook on mahdollistanut yli 150 teknologia-alan yhtiölle pääsyn käyttäjien tietoihin. Yhtiöiden joukossa on muun muassa Amazon, Netflix, Spotify, Microsoft ja Yahoo.

Esimerkiksi Spotifyllä ja Netflixillä on ollut mahdollisuus lukea, kirjoittaa ja poistaa käyttäjien yksitysviestejä. Microsoftin hakukone Bing on puolestaan nähnyt lähes kaikkien käyttäjien kaverilistan ilman heidän suostumustaan.

Facebookin mukaan se ei tarvinnut käyttäjien lupaa tietoihinsa pääsyyn, sillä yhtiöt ovat yhteisöpalvelun liikekumppaneita. Somejätti myös puolustaa päätöstään väittäen tietoihin pääsyn taustalla olleen ainoastaan hyvät tarkoitusperät.

New York Times haastatteli yli 50 Facebookin entistä työntekijää ja valtion virkamiestä. Lisäksi toimittajat kävivät läpi 270 sivun verran yhtiön sisäisiä asiakirjoja.