Maanjäristys Marsissa – NASA vahvisti luotaimen havainnot

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on keskittänyt jo vuosien ajan resurssejaan erityisesti Mars-planeetan tutkimukseen. Parhaillaan Marsin pinnalla on InSight-luotain etsimässä muun muassa merkkejä elämästä Punaisella planeetalla.

Tulokset ovatkin olleet rohkaisevia, sillä Marsissa on tehty havaintoja muun muassa metaanista, joka viittaa eloperäiseen toimintaan. Nyt InSight on tehnyt historiaa myös muuten, sillä se on havainnut ensimmäisen koskaan mitatun Marsin maanjäristyksen.

Kuva: NASA

NASA on vahvistanut luotaimen tehneen havainnon 6. huhtikuuta, mutta tiedemiehet eivät ole vielä uskaltaneet varmuudella sanoa miten havaintoja tulisi tulkita. Ainakin vielä toistaiseksi mittaustuloksen oletetaan viittaavan seismisiin aaltoihin.

Seisomologian tutkijaryhmän ranskalainen johtaja Philippe Lognonne kertoi odottaneensa jo kovasti havaintoja Marsin maanjäristyksistä. Hän pitää havaintoja merkkinä siitä, että Marsissa on seismistä toimintaa.

Marsissa ei ole maapallon kaltaisia mannerlaattoja, joten maanjäristyksiä pidetään siellä erittäin harvinaisina. Nyt vastaavia pienempiä havaintoja uskotaan kuitenkin saadun myös 14. maaliskuuta sekä 10. ja 11. huhtikuuta.