Turistit kaivavat Pääsiäissaaren patsaiden neniä – asiantuntija huolissaan

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tyynellämerellä sijaitseva Pääsiäissaari tunnetaan parhaiten valtavista moai-kivipatsaistaan. Nyt niiden pelätään joutuvan selfiekuvia ottavien turistien tärvelemiksi. Monilla turisteilla on ollut tapana ottaa moai-patsaista kuvia, joissa he kaivavat niiden neniä.

Kalifornian yliopiston arkeologi Jo Anne Van Tilburg pitää tätä huolestuttavana. Hänen mukaansa patsaat saattavat vahingoittua turistien kiipeillessä niitä pitkin.

Turistien tapa kaivaa patsaiden nenää on Van Tillburgin mukaan paitsi potentiaalisesti vahingollista, myös erittäin epäkunnioittavaa. Saaren alkuperäisasukkaat, rapanuit pystyttivät patsaat esi-isiensä ja jumaliensa muistoksi.

– Rapanuiden menneisyyttä ei kunnioiteta. Vaikuttaa siltä, että monet turistit haluavat vain sijoittaa itsensä historiaan ottamalla selfiekuvia muinaisten patsaiden kanssa, Van Tilburg kertoo Newsweek-lehdelle.