Koira jätettiin kuumaan autoon – poliisi rikkoi ikkunan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka eläinten omistajia yritetään jatkuvasti varoittaa kuuman auton vaaroista, on koirien jättäminen ajoneuvoihin kesähelteillä valitettavan yleistä. Joskus sivullisten on onkin otettava kovat keinot käyttöönsä pelastaakseen läkähtymisvaarassa olevat eläimet.

Iso-Britannian Wiltshiren poliisin jakamalla videolla todistetaan dramaattista tilannetta. Siinä poliisi Martyn Powell on hälytetty auttamaan kuumaan autoon lukittua koiraa. Eläimellä ei ollut vettä, ja se oli jumissa sotkeuduttuaan hihnaansa.

Powellilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa auton ikkuna. Poliisin mukaan koiran omistaja oli erittäin katuvainen teostaan. Niinpä hän sopikin viranomaisten kanssa lahjoittavansa 50 puntaa koiria avustavalle järjestölle ja välttyi tällä tavoin sakkorangaistukselta.

 

PC Martyn Powell smashes car window to rescue dog from hot car

This summer we are reminding dog owners to be careful about leaving their pets in cars on hot days.Last week a police officer smashed through a car window to rescue a dog, who had been left without water and had become tangled on their lead.PC Martyn Powell, from Wiltshire South Community Policing Team, said: "We received a call from a member of the public who was concerned about the welfare of a dog, which had been left in a vehicle for a number of hours on a hot day. "Although the windows were opened a slightly, the dog didn’t have any water and had become tangled on their lead restricting their movement within the vehicle. I was concerned for the welfare of the dog and I took the decision to smash the window of the car to free the dog."Police made contact with the owner, who was honest and apologised for their actions and was given words of advice about animal welfare. The owner also agreed to pay a £50 donation to The Dog’s Trust.PC Powell added: "We spoke to the owner, who was very remorseful and, as we had no other concerns about the dog, we agreed the best course of action was a community resolution in the form of a charity donation. "The temperature within vehicles can more than double in an hour even with the windows are open. "On this particular day it was 21 degrees Celsius meaning that the temperature in the vehicle was in excess of 40 degrees Celsius. "Prolonged exposure to this temperature can be dangerous to people but more so to our pets. "Please make sure that you consider your pet's welfare with the plans for your day."You can find more information on the RSPCA’s website https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/health/dogsinhotcarsYou can also find out more and support The Dog's Trust via their website https://www.dogstrust.org.uk/

Publiée par Wiltshire Police sur Mercredi 12 juin 2019

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.