Neuropsykologi: Stressi muokkaa aivoja – vältä negatiivista seuraa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kehon puolustusjärjestelmä heikentyy ja stressitaso nousee negatiivisten kokemusten takia. Tämä voi aiheuttaa sairastelua ja aivotoiminnan muutoksia. Neuropsykologi Rick Hanson Wellspring Institute for Neuroscience and Contemplatice Wisdom -laitoksesta kertoo, että negatiiviset kokemukset ja pelkästään ikävät ajatukset muokkaavat aivotoimintaa heikemmäksi.

Kuukausia kestävä stressi voi tuhota aivojen neuroneja pysyvästi. Vaikka negatiivisuus olisi pelkästään hypoteettista ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa, eivät aivot erottele sen aiheuttaman stressin vahingollisuutta. Keho kokee siitä aiheutuvan stressin yhtä haitalliseksi kuin sellaisen stressin, joka voisi vahingoittaa fyysisesti. Haitallisista ajatusmalleista on päästävä eroon.

Yksi keino on keskittyä elämässään onnellisuutta tuottaviin asioihin. Kaikkiin stressitekijöihin ei pysty vaikuttamaan, mutta ylimääräiset negatiivisia tunteita aiheuttavat asiat ja ihmiset on syytä poistaa omasta piiristään, I Heart Intelligence uutisoi. Tutkijat ovat todistaneet, että mielen ja kehon hyvinvointi kulkee käsi kädessä.

Elämään kannattaa suhtautua toivekkaalla otteella jatkuvien uhkakuvien luomisen sijaan. Mielenrauhan ja tasapainon saavuttamista voi harjoitella erilaisten meditaatio- ja mindfulness-harjotteiden avulla. Myös terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta lisäävät hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.