Tutkimus: Muurahaisten syöminen ehkäisee syöpää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hyönteisruoka on kasvattamassa suosiotaan. Nyt on julkaistu tutkimus, jonka mukaan hyönteisissä on runsaasti antioksidantteja. Toisin sanoen kehon puolustusjärjestelmät paranevat hyönteisruoan ansiosta.

Antioksidantit suojaavat soluja, kudoksia ja elimiä hapettumiselta. Runsaasti antioksidantteja sisältäviä ravintoaineita ovat muun muassa marjat, hedelmät, pähkinät, vihannekset ja mausteet. Tuore tutkimus osoittaa, että hyönteisissä on myös runsaasti keholle hyödyllisiä hivenaineita, kuten antioksidantteja.

Frontiers in Nutrition -julkaisu on esitellyt Rooman yliopiston toteuttaman tutkimuksen, jonka mukaan useissa syötäväksi kelpaavissa hyönteisissä on moninkertaisesti antioksidantteja kuin esimerkiksi appelsiinimehussa tai oliiviöljyssä. Heinäsirkoissa on viisi kertaa enemmän antioksidantteja kuin appelsiinimehussa.

Mustissa muurahaisissa on puolestaan suurimmat pitoisuudet polyfenolia. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään sairastumisen riskiä. Länsimaalaisten kannattaa hyödyntää hyönteisruokien terveysvaikutukset ruokavaliossaan.