Teini sokeutui – eli ranskalaisilla, vaalealla leivällä ja prosessoidulla lihalla

Ohhoh! Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Brittiläisen teinin terveysongelmat toimivat hyvänä muistutksena monipuolisen ruokavalion tärkeydestä. 17-vuotias alkoi sokeutumaan ravintoarvoiltaan kehnon dieettinsä ansiosta.

Nimeämätön poika valitteli lääkärille 15-vuotiaana jatkuvaa väsymystä. Testit osoittivat nirsoksi syömäriksi kuvaillun teinin olevan aneeminen ja kärsivän B12-vitamiinin puutteesta. Hän näytti kuitenkin ulos päin hyvinvoivalta.

Pojan näkö alkoi heikentyä, ja 17-vuotiaanan hänet määriteltiin lain mukaan sokeaksi. Nuorukainen paljasti lääkärille syövänsä vain ruokia, joissa oli tietynlainen rakenne. Näitä olivat ranskanperunat, perunalastut, vaalea leipä sekä kinkku- ja makkaraviipaleet.

Lääkärin mukaan pojan syömät ruoat sisälsivät runsaasti energiaa mutta olivat ravintoarvoiltaan heikkoja. Ravitsemusterapeutti Aisling Pigott kuvailee tapausta Newsweek-lehdelle äärimmäiseksi esimerkiksi nykypäivän aliravitsemuksesta, jossa puutetta ilmenee mineraaleista ja kuiduista.