Huijarit koeajoivat auton Helsingissä – varastivat myöhemmin ovelalla tempulla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisilaitos on tutkinut marraskuun alkupuolella tapahtunutta kolmen henkilöauton törkeää varkautta Helsingissä ja Vantaalla. Kaikissa kolmessa tapauksessa autot ovat olleet myynnissä yksityisillä henkilöillä internetissä. Henkilöauto on anastettu pian sen jälkeen kun ostoaikeissa olleet henkilöt ovat käyneet katsomassa autoa.

Poliisi kertoo, että ulkomaalaistaustainen ja englantia puhunut mieshenkilö oli ottanut yhteyttä Helsingissä asuvaan henkilöön, joka myi autoaan internetissä. Mies oli halunnut koeajaa auton ja tullut paikalle toisen ulkomaalaistaustaisen, niin ikään englantia puhuneen miehen kanssa. Myynnissä ollut auto on toiminut transponder-avaimilla.

– Miehet ovat kaupanteon yhteydessä halunneet nähdä auton kummatkin avaimet. Jossakin vaiheessa epäillyt ovat vaihtaneet auton avaimet siten, että myyjälle on jäänyt käteen niin sanottu tyhjä avain, joka ei ole toiminutkaan. Myyjä on myöhemmin huomannut, että hänen autonsa on kadonnut parkkipaikalta, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan kaksi muuta epäiltyä törkeää varkautta ovat edenneet lähes samalla tavalla kuin ensimmäinen. Ne tehtiin 19. marraskuuta Vantaalla ja Helsingissä. Autoa oli tullut katsomaan kaksi englantia puhuvaa ulkomaalaistaustaista henkilöä. Yksi autoista ja epäillyistä varkaista saatiin pysäytettyä Tallinnan satamassa. Toinen anastetuista autoista on edelleen kateissa, kolmas luovutettu omistajalleen.

Esitutkinta kaikissa kolmessa epäillyssä tapauksessa on loppusuoralla. Poliisi on vanginnut yhden epäillyn tapauksiin liittyen, ja asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun lopussa. Kaksi muuta epäiltyä on vangittu poissaolevina. Heistä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.Poliisi kehottaa yleiseen varovaisuuteen internetissä käytävässä autokaupassa.

– On mahdollista, että kyseinen toimintamalli ilmenee jossakin vaiheessa uudelleen. Ihmisten kannattaa pitää silmät auki myyntitilanteissa ja olla avainten kanssa erityisen tarkkoina, Petersohn-Järvinen ohjeistaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.