Pakkausten suositellut annoskoot hämmentävät – kuka syö vain 15 sipsiä?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elintarvikepakkausten kyljessä lukee yleensä kaksi erilaista selostusta tuotteen ravintoarvoista. Toisessa nähdään miten paljon tuote sisältää mitäkin aina 100 grammaa kohti. Toisessa palkissa nähdään yleensä millaiset ravintoarvot tuotteella on yhtä annosta kohti.

Monien pakettien kannessa saattaa lukea, että tuotteessa on vain kymmenen grammaa sokeria. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa, että siinä on kymmenen grammaa yhtä annosta kohti eikä sataa grammaa kohti. Usein annoskoot on myös merkitty tuotteisiin melko pieniksi juuri siitä syystä, että sokerin määrä näyttäisi esimerkiksi herkuissa kohtuullisemmalta.

Nyt BuzzFeedVideo-kanavan julkaisemalla YouTube-videolla nähdään miten ihmiset yrittävät päätellä minkä kokoiseksi tuotteen valmistaja itse on arvioinut yhden annoksen olevan. Henkilöt järkyttyivät huomatessaan, että perunalastujen valmistajan mukaan kohtuullinen kerta-annos on vain 15 sipsiä ja että Oreo-keksejä tulisi syödä vain kaksi.