Huawei MatePad Pro 4G -lippulaivatabletti on ammattitason tehopakkaus

Digi · Stara.fi

Teknologiayhtiö Huawei toi kesäkuun alussa myyntiin uuden MatePad Pro 4G -tablettinsa, joka on suunnattu erityisesti vaativaan bisneskäyttöön. Googlettomuuden vuoksi laite on kuitenkin haastava valinta. 10,8-tuumaisessa tabletissa on 90 prosentin näyttö-runkosuhde ja näyttöön upotettu etukamera, joten työntekoon käytettävä tila on maksimoitu. Lisäksi laitteeseen on saatavissa Smart Magnetic Keyboard -näppäimistö sekä M-Pencil -kynä, jonka sormituntuma haastaa koska tahansa Applen vastaavan.

Staran toimituksen testissä uusi MatePad osoitti tämänhetkisillä tablettimarkkinoilla ylivertaista suorituskykyä ja akkukestoa. Laite itsessään on tyylikkäästi muotoiltu ja riittävän jykevä ollakseen uskottava työkalu. Laite näyttää sanalla sanoen tyylikkäältä. Akulle luvataan käyttöä 12 tuntia, mutta Staran testissä laite kesti vielä selvästi sitä pidempään. Uunituoreen Applen iPad Pron akku hyytyi, kun Huawein MatePadissa oli akkua jäljellä vielä kymmeniä prosentteja.

Huawei MatePad Pro 4G

Monista Android-tableteista poiketen laitetta voi ladata langattomasti ja käänteisen latauksen avulla tabletti voi ladata esimerkiksi älypuhelinta. Tabletin takakannesta löytyy kamera, LED-salama ja mikrofoni. Tabletin tehosta ja muista ominaisuuksista ei kuitenkaan pääse nauttimaan tehokkaimmalla tavalla, sillä Googlen palvelut eivät toimi laitteessa. Monet Android-käyttäjät ovat syvällä Googlen ekosysteemissä, ja se tuo Huawein uutuuden käyttämiseen monia haasteita. Testissä selvisi, että myös monet kolmansien osapuolten sovellukset käyttävät Googlen palveluja, joten nekään eivät tässä laitteessa toimi. Niiden kanssa testilaite voisi helposti peitota Applen kilpailijansa.

Multi-Window mahdollistaa kaksi vierekkäistä sovellusta. Näytön voi siis jakaa kahdelle varsinaiselle ja kolmannelle kelluvalle sovellukselle, kuten esimerkiksi laskimelle. Kuvien ja tekstien siirto sovellusten välillä toimii verrattain hyvin, mutta ei kaikissa sovelluksissa. Laitteen saumaton yhteistyö Huawein älypuhelimen kanssa nopeutta kuitenkin työskentelyä esimerkiksi kuvien ja muiden tiedostojen siirtämisessä. Sisältöä voi tuottaa lisävarusteena myytävällä M-Pencil -kynällä, joka tunnistaa 4096 eri painetta, joten sen avulla kirjoitus ja piirtäminen onnistuvat hyvin. Kynää varten tehty Nebo-sovellus kuitenkin sotkee muistiinpanot tallentamisen yhteydessä, joten sen osalta kannattaa odottaa tulevia bugikorjauksia.

EMUI10-käyttöjärjestelmässä on vielä hieman korjaamisen varaa, jotta se toimisi täysipainoisesti ammattikäytössä. Esimerkiksi tekstiä kirjoitettaessa merkittävä osa näytöstä tuhlataan edelleen verkkosivun perusteettomaan peittämiseen. Ulkoinen näppäimistä tuo avun tähän ongelmaan, jos sellainen on hankittuna. Toimitus ei ehtinyt saada näppäimistöä testattavaksi. Huawein oma suoraan integroitu näppäimistö toimii laitteen kanssa hienosti, sillä se saa virtansa tabletista käänteisen latauksen avulla ilman erillistä lataamista. M-Pencil -kynää varten tehty Nebo-sovellus kuitenkin sotkee muistiinpanot tallentamisen yhteydessä, joten sen osalta kannattaa odottaa tulevia bugikorjauksia.

Huawei AppGallery -sovelluskauppa ei vielä tarjoa monia tehokäyttäjän vakiosovelluksia, mutta sen tarjonta kasvaa koko ajan. Toivottavasti tarjolle saadaan pian esimerkiksi Adoben sovellukset sekä tietenkin Netflix ja Spotify. Ilman Googlen palveluja laitteesta on vaikea saada haastajaa kilpailijoilleen, vaikka tabletti muuten onkin varsin tyylikäs voimanpesä. Harmillista, että teknisesti mainion laitteen parhaat puolet rampautuvat tällä tavalla. Huawein oman sovelluskaupan kasvaessa uutuuslaitteesta voidaan vielä saada työkalu, jonka myötä kannettavan tietokoneen voi jättää suosiolla toimistolle.