Suomesta löytyi uusi hyttyslaji – saattaa levittää malariaa tulevaisuudessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Lorna Culverwell on löytänyt Suomesta Anopheles daciae -lajiin kuuluvia hyttysiä, joita ei ole aiemmin tiedetty olevan maassamme. Se kuuluu samaan hyttyskompleksiin, jonka uskotaan levittäneen malariaa aiemmin Euroopassa.

Malaria katosi Suomesta 1950-luvulla. Se saattaa kuitenkin tulla takaisin ilmastonmuutoksen takia. Potentiaalisia malariaa välittäviä hyttyslajeja Anopheles daciaeta tai Anopheles messeaeta havaittiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

– Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa, joten syytä paniikkiin ei ole. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen, Culverwell sanoo.