Donald Trump haluaa olla presidenttinä ainakin kolme kautta – syyttää nyt vastustajiaan vakoilusta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Presidentit ovat tyypillisesti vallassa Yhdysvalloissa korkeintaan kaksi kautta, mutta Donald Trump haluaa tehdä poikkeuksen. Hän julisti taannoisessa kampanjatilaisuudessa ansaitsevansa vielä kahdeksan lisävuotta virassa.

– Tulemme voittamaan neljä vuotta lisää. Ja sen jälkeen tavoittelemme vielä neljää lisävuotta, sillä he vakoilivat kampanjaani. Meidän pitäisi saada uusia neljä vuotta, Trump uhosi puheessaan Wisconsininissa maanantaina.

CNN-uutissivuston mukaan Trump viittaa vakoilulla todennäköisesti FBI:n tutkintaa, joka liittyi hänen kampanjaansa. Tuolloin FBI selvitti, oliko Trumpin vaalikampanjalla yhteyksiä Venäjään ja yrittikö Venäjä vaikuttaa maan vaalitulokseen.

Yhdysvaltojen presidenteistä vain Franklin D. Roosevelt oli vallassa kolmen kauden verran ja ehti aloittaa vielä neljännenkin kautensa, kunnes hän kuoli kahta kuukautta myöhemmin. Vuonna 1951 Yhdysvaltojen perustuslakiin tehtiin kuitenkin 22. lisäys, jonka mukaan yhtäkään henkilöä ei saa valita maan presidentin virkaan kahta kertaa enenpää. Marraskuussa järjestettävien vaalien myötä selviää, tuleeko Trump jatkamaan maan presidenttinä vielä toisen kauden verran.