Pohjois-Suomesta löytyi äärimmäisen uhanalaisia jokihelmisimpukoita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Raakut, eli jokihelmisimpukat, voivat elää 200-vuotiaaksi. Ne ovat kuitenkin vaarassa kuolla sukupuuttoon helmestyksen ja patojen yleistymisen vuoksi. Metsähallitus tiedottaa, että Suomessa on nyt tehty 23 aiemmin tuntematonta erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun esiintymää.

Raakkujen toukkia on nyt kerätty laitoskasvatusta varten. Poikaset on tarkoitus palauttaa niiden omiin kotijokiin myöhemmin kasvamaan. Uusista raakkulöydöistä huolimatta laji on yhä erittäin uhanalainen. Kesän raakkulöydöt ja lajin elvyttämistoimet toteuttavat ympäristöministeriössä tekeillä olevan raakun suojelustrategian ja toimenpidesuunnitelman tavoitteita.

– Inarin maineikkaan raakkujoen, Luttojoen raakkukanta on pahasti vanhenemassa ja vähenemässä. Poikasia ei ole syntynyt kymmeniin vuosiin. Voimalaitos Venäjän puolella on estänyt raakun toukkien isäntäkalan, lohen nousun joen yläosiin 1960-luvulta saakka. Tästä syystä Lutosta kerättiin sekä aikuisia raakkuja että raakun toukkia kasvatukseen Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle.