Mehiläisille kehitettiin rokote suojaamaan taudeilta – pölyttäjien pelastus

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisiä uhkaa sukupuutto. Ihmiset ovat heränneet pelastamaan tärkeimpiä pölyttäjiä, eli mehiläisiä ja kimalaisia. Hyönteisten joukkokadon syynä on niiden elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastonmuutos.

Hyönteisille on nyt kehitetty oma rokote, joka edistää pölyttäjien terveyttä ja tukee siten kestävää ruoantuotantoa koko maapallolla. Pölyttäjien sairastuminen ja kuolema ovat vakava uhka maapallon ravintotaloudelle ja ekosysteemeille.

– Meillä ei ole varaa menettää pölyttäjiä. Siksi niiden elämän pienelläkin parantamisella esimerkiksi sairauksia torjumalla on huikea merkitys koko maapallon mittakaavassa. Toki pölyttäjillä on lisäksi muitakin ongelmia, kuten hyönteismyrkyt ja elinympäristöjen häviäminen, mutta sairaudet liittyvät usein näihinkin. Jos voimme auttaa esimerkiksi mehiläisiä pysymään terveempinä, olemme pystyneet pelastamaan edes pienen palan maailmaa, mullistavaa Dalan Animal Health -hyönteisrokotetta kehittämässä ollut Dalial Freitak toteaa.

Rokote annetaan ruoan mukana mehiläiskuningattarelle, joka siirtää sen vaikutuksen jälkeläisilleen. Siten syntyy immuunireaktio taudinaiheuttajia vastaan. Dalial Freitak ja Dalan Animal Health ovat pioneereja kokonaan uudella eläinten terveyteen liittyvällä alueella.

– Uskon vahvasti, että meidän on viimeistään nyt aika alkaa välittää kuusijalkaisista ystävistämme, jotka ovat jo pitkään tehneet töitä hyvinvointimme eteen. Mehiläiset ovat kriisissä, ja meidän on korkea aika löytää ratkaisuja niiden suojelemiseksi. Rokotteet ovat osoittautuneet tehokkaimmaksi tavaksi varjella mehiläisiä taudeilta. Ja mikä tärkeintä, meidän ratkaisussamme ei käytetä tehokemikaaleja, Dalial Freitak sanoo.