Vuosi 2020 oli ennätyslämmin – lähes tasoissa vuoden 2016 kanssa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka moni suomalainen saattaa muistaa vuoden 2020 säiden puolesta melko harmaana vuotena, oli kyseessä maailmanlaajuisessa mittakaavassa yksi mittaushistorian lämpimimimistä. Asiantuntijatahosta riippuen sen on kuvailtu olevan joko tasoissa vuoden 2016 kanssa tai mittaushistorian toiseksi kuumin.

Avaruushallinto NASAn mukaan Maapallon keskilämpötila oli hirvenen korkeampi kuin vuonna 2016, käytännössä kuitenkin tasoissa. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan vuosi 2020 oli puolestaan toiseksi lämpimin vuoden 2016 jälkeen. Eroavaisuudet johtuvat organisaatioiden hieman erilaisista metodeista mitata ja verrata lämpötiloja.

Mittaustavasta riippumatta tuloksia on kuitenkin kuvailtu huolestuttaviksi. Tutkijoiden mukaan lämpötilat kohoavat jatkuvasti ilmakehään päätyvien kasvihuonekaasujen vuoksi, ja NASAn Goddard-instituutin Gavin Schmidt kuvailee nykyistä tilannetta vain alkusoitoksi entisestään lämpenevälle ilmastolle. The Guardian -lehden mukaan ilmaston lämpeneminen johtaa jäätiköiden sulamiseen ja sitä kautta merenpinnan nousuun sekä aikaisempaa tuhovoimaisempiin myrskyihin.