Tukesilta vakava varoitus: Talojen purkaminen sähköt päällä on hengenvaarallista

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Talokauppa käy kuumana ihmisten panostaessa nyt kotielämään enemmän kuin vuosikausiin. Syynä voidaan osakseen pitää koronaviruspandemiaa, mikä on pakottanut perheet saman katon alle. Nyt rakennetaan ja remontoidaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on huolestunut, että toisinaan taloa purkavilla tahoilla on liian kova kiire. Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa vanhoja taloja on purettu sähköjen ollessa päällä. Tukes varoittaa tällaisesta hengenvaarallisesta toiminnasta.

– Usein taustalla on ollut kiire saada talo purettua, eikä verkkoyhtiön edustajaa ole maltettu odottaa. Verkkoyhtiön asentajan tai urakoitsijan saapuessa paikalle talo onkin jo osin tai kokonaan purettu. Pahimmillaan jännitteinen sähkökeskus tai liittymisjohto on jätetty maahan tai nostettu esimerkiksi pylvästä tai puuta vasten, kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.

Selvitä hyvissä ajoin etukäteen, milloin sähköliittymän saa sähköttömäksi ja sovi aikataulut sen mukaan. Odota, että verkkoyhtiö tai verkkoyhtiön urakoitsija tulee tekemään liittymän jännitteettömäksi. Ryhdy työhön tai huolehdi, että purkua tekevä urakoitsija ryhtyy työhön vasta kun olet saanut varmistuksen, että sähköjen osalta rakennus on turvallista purkaa. Jos et ole varma onko rakennus sähköjen osalta turvallista purkaa, ota yhteys paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön asian varmistamiseksi.

– Seuraava asia voi tulla monelle yllätyksenä. Vaikka vanha sähköliittymä on irtisanottu ja talon mittarista on sulakkeetkin voitu ottaa pois, on kiinteistön liittymisjohto edelleen jännitteinen, jos verkkoyhtiö ei ole sitä turvalliseksi tehnyt. Kiirekään ei saisi aiheuttaa riskin ottoa. Vaaratilanne aiheutuu sekä purkajille että ulkopuolisille, Huurinainen sanoo.