Suomessa vaaditaan maalittamisen kriminalisointia

Digi · Terhi Piiroinen

Maalittaminen tarkoittaa järjestelmällistä ja internetissä tapahtuvaa toimintaa, jolla pyritään vaientamaan ihmisiä tai vaikuttamaan heidän toimintaansa esimerkiksi uhkailemalla tai levittämällä heidän yksityisluontoisia tietojaan julkisesti. Yleistä on, että erilaiset ryhmittymät ottavat yhden henkilön tai tietyn tahon maalitaulukseen ja tekevät kaikkensa hänen agendansa tai elämänsä pilatakseen.

Useat virkamiehet ja viranomaiset ovat vaatineet jo vuosien ajan, että maalittaminen tulisi kriminalisoida. Käytännössä tämä tarkottaisi, että maalittamisesta tulisi omat pykälänsä rikoslakiin sen sijaan, että tapaukset käsiteltäisiin kunnianloukkauksena, laittomana uhkauksena tai yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava katsoo, että Suomessa on toteutettava rikoslain muutos, jolla kootaan rikoslain maalittamiseen liittyvät teonkuvaukset yhteen ja tehdään niihin perustuen maalittamisen kriminalisointia koskeva säännös. Lisäksi viranomaistoiminta on turvattava erikseen. Työturvallisuuden ja työsuojelun turvaaminen edellyttää myös selkeitä toimenpiteitä.

– Olemme jo usean vuoden ajan nähneet, että maalittaminen on työelämässä yhä yleisempää ja se kuormittaa huolestuttavasti jäseniämme. Erityisen vakavana ongelmana pidämme viranomaisen toiminnan estämistä, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.