Älä hengitä heliumia vappupalloista – hengenvaarallinen tempaus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tänään juhlittava vappupäivä on monille perheen pienimmille pitkän odotuksen täyttymys koronakriisistä huolimatta, sillä monissa perheissä hankitaan ilmapalloja vapputorin väliin jäämisestä huolimatta. Monet lapset – ja toki aikuisetkin – hauskuttavat kanssaihmisiään myös Aku Ankka -äänellä hengittämällä ilmapallojen heliumia.

Harva kuitenkaan tietää, että heliumin hengittäminen voi pahimmassa tapauksessa viedä hengen. Kaasuyhtiö AGA muistutti taannoin kansalaisia siitä, että heliumia ei tulisi hengittää tukehtumisvaaran takia. Kaasu voi nimittäin jäädä keuhkoihin syrjäyttämään happea vielä senkin jälkeen, kun sen äänenkorkeuteen vaikuttava hauska vaikutus on jo ohi.

Aamulehden haastattelussa AGA-yhtiön turvallisuuspäällikkö Aila Weawer kertoo, että heliumin aiheuttamaa tukehtumisvaaraa aliarvioidaan usein, sillä tukehtuminen voi tapahtua ilman ennakkovaroitusta. Heliumista tulee siis nauttia vain vappupallon sisällä.