THL suosittelee: Katso jalkapallon EM-ottelut kotikatsomossa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailut pelataan kesä-heinäkuussa ja Suomi on mukana otteluissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) näkee kilpailutunnelmasta nauttimisen riskinä koronaviruksen uudelleen leviämiseen. THL katsoo edelleen, että koronaepidemian takia kaikkea matkustamista Suomesta ulkomaille ja myös kotimaan sisällä tulee rajoittaa vain välttämättömään. Tämä koskee myös jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailuja, jotka pelataan kesä-heinäkuussa.

– Suomen pääsy EM-kisoihin on valtavan hieno asia. Koronapandemia ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, ja kisoja koskevat samat suositukset kuin kaikkea muutakin matkustamista. Ottelut kannattaa ikävä kyllä siksi katsoa kotona, sanoo futisfaniksi itsekin tunnustautuva johtaja Mika Salminen THL:stä.

Vaikka Suomessa koronatilanne on viime viikkoina helpottanut, taudin ilmaantuvuus on monessa muussa maassa edelleen varsin korkea. Kisoissa mukana oleva Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa 12. kesäkuuta Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. 16. kesäkuuta Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa ja 21. kesäkuuta Belgian niin ikään Pietarissa. Pietarissa ilmaantuvuus on tällä hetkellä 187 tapausta 100.000:ta ihmistä kohden, kun se Suomessa on 52. Tanskassa ilmaantuvuus on 200 tapausta per 100.000 ihmistä.

– Paikan päälle peleihin matkustamiseen liittyy merkittävä tartunnan riski, sillä vaikka yleisömääriä on rajoitettu, katsojia on stadioneilla tuhansia ja osa heistä voi tulla maista, joissa tartuntoja on yhä runsaasti. Suomeen palaava kisaturisti voi huonolla tuurilla tartuttaa esimerkiksi läheisiään, Salminen sanoo.

Yksi rokotuskierros ei suojaa tartunnalta. Jos kisoihin kaikesta huolimatta lähtee paikalle, kannattaa huomioida, että negatiivisen testitodistuksen joutuu Suomesta lähtiessä hankkimaan yksityisestä terveydenhuollosta omalla rahalla. Lisäksi kannattaa varmistaa, että matkavakuutus on voimassa ja tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus hätä- ja kriisitilanteita varten.

– Kannattaa selvittää etukäteen, vaatiko kuljetusyhtiö negatiivinen testituloksen, jotta paluukyytiin pääsee, ja missä tällaisen testin tekeminen tarvittaessa ulkomailla onnistuu. Samalla kannattaa pohtia, mitä tapahtuu, jos sairastuu matkan aikana koronaan. Hyvin tärkeää on muistaa, että sairaana ei saa matkustaa, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.