Varaudu punkkeihin luonnossa – tautitapauksia eniten kesällä ja syksyllä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Puutiaiset eli punkit ovat Suomessa jokakesäinen vitsaus. Kesän saapumisen myötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jälleen muistuttanut tuoreessa tiedotteessaan ihmisiä olemaan tarkkana ja muistamaan suojatoimet luonnossa liikkuessaan.

THL:n tutkija Henna Mäkelän mukaan luonnossa liikkumista ei tarvitse rajoittaa punkkien pelossa. Luonnosta voi nauttia rauhassa, kunhan muistaa säännöllisen punkkisyynnin ja oikeanlaisen suojautumisen esimerkiksi ihoa peittävillä vaatteilla. Punkkisyyni suojaa erityisesti orrelioosilta, sillä taudin saamisen riski vähenee huomattavasti mikäli punkin saa irti ihosta vuorokauden sisällä sen tarttumisesta kiinni.

Punkkien levittämiä tauteja todetaan eniten kesällä ja syksyllä. Punkkien levittämä borrelioosi ilmenee usein joko punaisena ja laajenevana ihottumana tai tavallista flunssaa muistuttavin oirein, eikä abtibiooteilla hoidettavaan tautin ole rokotetta. Puutiaisaivotulehdus ilmenee puolestaan yleensä 4-7 vuorokautta kestävänä kuumeiluna, ja kyseistä tautia on mahdollista ehkäistä rokotteella.

Punkkialueilla luonnossa liikkuneiden tulisi tehdä kerran päivässä punkkitarkastus. Siinä iho tarkistetaan kauttaaltaan, ja huuomiota olisi erityisesti syytä kiinnittää kainaloihin, nivusiin, polvitaipeisiin sekä vyötärön ja pään alueisiin. Ihoon tarttunut punkki tulee poistaa välittömästi tarttumalla sitä läheltä ihon pintaa ja vetämällä ötökkä poispäin tasaisella liikkeellä, minkä jälkeen puremakohta pestään ja desinfioidaan.