Suomalaisten ajokorteista löytyy kirjoitusvirhe – taustalla hyvä syy

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ennen vuotta 2013 ajokorttinsa saaneet ovat saaneet huomata kortissaan yllättävän yksityiskohdan. Kortin ylälaidan Ajokortti körkort -tekstin alla on erittäin pientä tekstiä, jossa kyseiset sanat toistuvat useaan kertaan. Yksi ajokortti-sanoista näyttää olevan kirjoitettu väärin muotoon ajokrotti.

Ajokrotti-sanassa ei ole varsinaisesti kyse virheestä. Sana on nimittäin kirjoitettu tahallisesti väärin turvallisuussyistä. Tarkoituksena on ehkäistä ajokorttien väärentämistä.

– Näiden tarkoituksena on varmistaa se, että asiakirjojen väärentäminen on mahdotonta tai ainakin todella vaikeaa. Lisäksi ne helpottavat asiakirjojen aitouden tarkistamista, jos tällainen epäily tulisi, paljastaa poliisihallituksen ylitarkastaja Konsta Arvelin MTV Uutisille.

Ajokortti-sanan väärin kirjoittaminen ei ole suinkaan ollut ainoa keino erottaa aidot kortit väärennöksistä. Vuoden 2013 jälkeen myönnestyistä korteista ajokrotti-sanaa ei ole löytynyt, mutta aitouden paljastavia toisenlaisia yksityiskohtia on myös uudemmissa korteissa.