Jopa 8,4 miljardia salasanaa vääriin käsiin – tarkista onko omasi mukana

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Internetissä on paljastunut mahdollisesti kaikkien aikojen suurin salasanojen vuoto. Tunnetulla hakkerifoorumilla on julkaistu tekstitiedosto, joka sisältää peräti 8,4 miljardia salasasanaa.

Salasanakokoelmaa kutsutaan nimellä RockYou2021, minkä uskotaan Cybernews-uutissivuston mukaan viittaavan vuonn 2009 tapahtuneeseen RockYou-tietovuotoon. Yhden tietomurron sijaan tuoreeseen pakettiin on todennäköisesti koostettu salasanoja useasta eri tietomurrosta vuosien ajalta.

Koko väkiluvusta internetiä käyttää arviolta 4,7 ihmistä. Nyt julkisuuteen vuotanut tiedosto voisi siis periaatteessa sisältää kaikkien maailman internetin käyttäjien salasanan kaksi kertaa. Käytössä olevan oman salasanan päätyminen mukaan on siis jopa enemmän kuin todennäköistä.

Tuoreen vuoden myötä on syytä tarkistaa, onko oma salasana vuotanut julkisuuteen. Se onnistuu esimerkiksi Cybernews-sivuston vuototyökalun avulla. Kyseistä työkalua pävitetään parhaillaan RockYou2021-vuodossa julkisuuteen päätyneillä salasanoilla.