Cannesin elokuvajuhlat alkavat – mukana ennätysmäärä suomalaisten tekijöiden elokuvia

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ranskan Rivieralla alkavat tiistaina 6. heinäkuuta vuotuisat Cannesin elokuvajuhlat. Tapahtumaa on kuvailtu tänä vuonna historialliseksi suomalaisten kannalta. Mukana on kaksi suomalaisen ohjaajan elokuvaa ja kaksi osittain suomalaista tuotantoa olevaa elokuvaa.

Festivaalin pääkilpasarjassa kilpailee Juho Kuosmasen Hytti nro 6. Kyseessä on ensimmäinen pääkilpailusarjassa kilpaillut suomalaiselokuva 40 vuoteen, joka ei ole Aki Kaurismäen ohjaama. Kultainen palmu ja muut pääkilpailusarjan palkinnot jaetaan 17. heinäkuuta.

Cannesin toiseksi suurimmassa sivusarjassa, Kriitikoiden viikolla on puolestaan mukana suomalaisohjaaja Khadar Ayderus Ahmedin Guled & Nasra. Kokonaan somaliankielinen Guled & Nasra on ensimmäinen kyseiseen kilpailusarjaan valittu pitkä suomalaiselokuva.

Cannesin uudessa ilmastonmuutokseen liittyvässä erikoissarjassa on mukana intialaisen Rahul Jainin ohjaama ja suomalaista tuotantoa oleva dokumenttielokuva Invisible Demons. Un certain regard -sarjassa esitetään puolestaan norjalaisen Eskil Vogtin yliluonnollinen trilleri The Innocents, jota mukana on ollut tekemässä useita suomalaisia.