Tukes: Pihasaunapaketeissa vakavia puutteita ja paloriski

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Entisaikaan suomalaisten pihalle rakennettiin erillinen sauna, jossa perhe pääsi kylpemään. Sisäsaunojen yleistyessä pihasaunat purettiin pois. Nyt suomalaiset ovat innostuneet rakentamaan uusia pihasaunoja.

Valitettavasti kaikki nykyajan saunat eivät ole enää laadultaan samanlaisia kuin ennen hirrestä tai vankasta puusta kirvesmiehen rakentamat rakennukset. Saunojen valmistamisessa suosittiin perinteisiä tapoja ja mittasuhteet olivat usein samanlaisia kaikissa. Uusia saunapaketteja myydään edulliseen hintaan, mutta niissä on myös puutteita.

Riskiä aiheuttavat esimerkiksi kiukaan ja savupiipun liian lyhyet suojaetäisyydet, kiukaan ja savupiipun yhteensopimattomuus ja harhaanjohtavat ohjeet saunan sijoittamisesta asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen. Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut runsaasti ilmoituksia puutteista, jotka koskevat kuluttajille myytäviä valmiita pihasaunapaketteja.

Pihasaunapaketille kokonaisuutena ei ole EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisia vaatimuksia, koska kyseessä on rakennus eikä tuote. Sen sijaan pihasaunassa käytetyille yksittäisille tuotteille on tuotekohtaisia vaatimuksia. Esimerkiksi kiukaalle ja savupiipulle on harmonisoitu tuotestandardi ja niiden pitää olla CE-merkittyjä. Katso pihasaunoihin liittyvät ohjeistukset tästä.