Karanteeniin joutunut lähihoitaja tuskailee: ”Kahden viikon palkaton yksinhuoltajalle kestämätön”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten palveluksessa työskentelevä lähihoitaja on tukalassa tilanteessa koronaviruskaranteenin takia. Hänen työpaikallaan on todettu koronavirustartuntoja. Vaikka naisen oma testitulos oli negatiivinen, joutuu hän viettämään kaksi viikkoa karanteenissa. Lähihoitajien karanteeni on palkatonta Kymsoten palveluksessa olevilla.

– Olen ottanut vasta yhden rokoteannoksen. Jos olisin ottanut kaksi rokotetta, voisin palata normaalisti töihin koronavirukselle altistumisesta huolimatta. Rokotteen ottaminen on kuitenkin vapaaehtoista, eikä siitä tulisi rangaista pitkällä ja palkattomalla karanteenilla. Toisin sanoen täällä luotetaan ainoastaan rokotteen tehoon, vaikka meillä on todettu tartuntoja myös kahden rokoteannoksen saaneilla hoitajilla, nimettömänä tilanteestaan kertova lähihoitaja päivittelee Staralle ja jatkaa:

– Joudun nyt viettämään kaksi viikkoa pakkokaranteenissa. Kymsoten työntekijät eivät saa karanteenin ajalta palkkaa normaalin sairausloman tavoin, joten minun täytyy anoa tartuntatautipäivärahaa Kelalta erikseen.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen.

Päätös työntekijän karanteenista tulee postiin. Päätöksen voi hakea karanteenin päätyttyä, ellei saa jotain toista henkilöä hakemaan sitä aiemmin valtakirjalla. Päätös tulee liittää tartuntatautipäivärahahakemuksen yhteyteen. Samaan hakemukseen on liitettävä myös selvitys ansiomenetyksistä. Selvityksen saamiseen palkanlaskijalta voi vierähtää jopa viikko. Posti saattaa kuljettaa lappua toisen viikon.

– Ja sitten tarvitsee vielä sivutuloa varten hankkia muutosverokortti. Kun nämä kaikki on saanut haalittua, niin hakemus lähetetään vihdoin Kelaan. Kaikki tietävät virastojen pitkät käsittelyajat etenkin nyt, kun tartuntojen määrä on jälleen kasvussa, hän jatkaa vaisuna.

Jutun lähihoitaja on kahden lapsen yksinhuoltaja. Joillekin kahden viikon ansiomenetys on pieni summa. Hänelle se on elintärkeä tulo. Tartuntatautipäivärahan myöntämiseen voi mennä pitkään, joten hän joutuu selvittämään kaikki raha-asiansa uusiksi vuokranmaksuista ja kuukausittaisista peruskustannuksista lähtien. Tukala tilanne ahdistaa ja harmittaa.

– Tämän kaiken joudun tekemään saadakseni minulle kuuluvan lähihoitajan palkan, jonka nyt karanteenin takia menetän, koska olen palkkatyössä altistunut koronalle, ja jonka johdosta joudun karanteeniin, josta ei voi kieltäytyä. En ole varmastikaan ainoa tässä tilanteessa oleva ja moni joutuu taloudellisesti ahtaalle kyseisen käytännön vuoksi.