Kesälomalle Raaseporiin? Siellä riittää historian siipien havinaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Raaseporin alue on kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa etenkin koronan aikana. Osa ihmisistä on suunnannut matkailun ja mökkeilyn seurauksena katseensa alueelle pysyvää asumista silmällä pitäen. Raaseporissa on ollut asutusta pronssikaudelta lähtien.

Raaseporin alue on ollut merkittävä kauppapaikka hyvine maa- ja meritieyhteyksiensä takia koko historiansa ajan. 1300-luvulla Karjaan Junkarsborg oli liikenteen merkittävässä solmukohdassa ja Raaseporin linnan ympäristössä on hierottu kauppoja jo 1400-luvulla. Muutama vuosisata myöhemmin alue täyttyi useista ruukeista kun sinne perustettiin Suomen ensimmäisiä ruukkeja; Mustio, Antskog, Billnäs ja Fiskars, sekä hieman myöhemmin Skogbyn masuunialue.

Kuninkaantie on kulkenut jo 1300-luvulla Norjan Bergenistä Osloon ja sieltä Ruotsin halki Tukholman kautta Suomeen Maarianhaminaan, josta matka jatkui saariston kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Venäjälle Viipuriin ja Pietariin saakka. Kuninkaat ja heidän kuriirinsa, piispat ja porvarit, taiteilijat sekä armeijat ovat kulkeneet tietä, joka on oletettavasti rakennettu Turun ja Viipurin linnojen väliseksi ratsupoluksi. Nykypäivänä reitin varrella olevissa kestikievareissa ja kartanoissa on mahdollista yöpyä.