EU ei suosittele matkustamista Yhdysvaltoihin – poisti koronaturvallisten listalta

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroopan unioni on poistanut Yhdysvallat ja viisi muuta valtiota koronaturvalliseksi määriteltyjen maiden listalta. EU suosittelee, ettei kyseisistä maista annettaisi matkustaa unionin alueelle muuten kuin välttämättömistä syistä.

Päätöksen taustalla on Yhdysvaltojen viime viikkoina pahentunut koronatilanne. Maan sairaaloissa on parhaillaan yli 100 000 koronapotilasta. Viimeksi määrä oli yhtä suuri talvella.

Euroopan unionin neuvoston tekemä päätös ei ole sitova, vaan jäsenmaat voivat itse päättää noudattavatko ne sitä. Valtiot voivat halutessaan esimerkiksi velvoittaa Yhdysvalloista ja muista listan maista saapuvia esittämään todisteen saaduista rokotteista tai negatiivisesta koronatestin tuloksesta, tai määrätä heidät karanteeniin.

Yhdysvaltojen lisäksi koronaturvalliseksi luokiteltujen maiden listalta poistettiin Israel, Libanon, Montenegro, Kosovo ja Pohjois-Makedonia. Listalle kelpuutetaan maat, joiden ilmaantuvuusluku on 100 000 asukasta kohden alle 75.