Nyt se on tutkittu: Ihmisillä on erilaisia vuorokausirytmejä – vaikuttavat jopa terveydenhoitoon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin elimistön sisäisen vuorokausirytmin perusteella. Toisin sanoen jokaisen tulisi kuunnella kehoa, sopiiko se paremmin aamu- vai iltapainotteiseen elämään.

– Elimistön sisäiset vuorokausirytmit vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen ja terveyteen monin tavoin. Yksilön sisäisen kellon samatahtisuus uni-valverytmin kanssa on tärkeää muun muassa sairauksien ehkäisyssä ja hallinnassa. Sen lisäksi se vaikuttaa aivojen tiedonkäsittelyyn ja tunteiden säätelyyn, tutkimuksessa kerrotaan.

SleepHelsinki! –tutkimuksessa seurattiin noin 300 helsinkiläisen nuoren ihon lämpötilan vaihtelua minuutti minuutilta kolmen vuorokauden ajan. Tutkimuksessa löydettiin kolme erilaista ja selkeästi toisistaan erottuvaa vuorokausirytmiprofiilia. Ne erosivat toisistaan erityisesti lämpötilavaihteluiden ajoituksen ja voimakkuuden suhteen sekä kehon lämpötilan keskiarvon suhteen.

Profiilit vaikuttavat muun muassa siihen, millaiseksi uni-valverytmi muodostuu, ja siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa säännöllisen rytmin ylläpitäminen yksilölle on. Tutkijoiden mukaan tietoa voidaan soveltaa yöunen kohentamiseksi niin terveysneuvonnassa ja elintapaohjauksessa kuin uni-valverytmin häiriöiden diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa.