Suomesta löytyi uusi kärpäslaji – nimettiin tutkijan mukaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen kärpäslajien kirjo on kasvanut aikaisemmin tuntemattomalla tulokkaalla. Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa tutkijoiden paljastetaan löytäneen uuden kärpäslajin, joka sai nimekseen Scenopius jerei. Se kuuluu ikkunakärpästen heimoon.

Kärpässuvun tunnetuin edustaja on ihmisseuralaislajiksi kuvattu navettaikkunakärpänen, jonka lisäksi Suomessa on aikaisemmin tavattu mustaikkunakärpästä. Nyt löydetty Scenopinus jerei on laajalle levinnyt mutta erittäin vähälukuinen. 4-5 millin kokoinen, hoikka ja mustahko hyönteinen elää metsämpäristössä, erityisesti lintujen pesäkoloissa ja linnunpöntöissä.

Uutta lajia on tavattu toistaiseksi vain Suomessa, mutta tutkijat uskovat sitä esiintyvän myös lähialueilla. Scenopius jerein tieteelle uutena kuvanneet tutkijat Jaakko Pohjoismäki ja Antti Haarto nimesivät lajin kaksisiipistutkija ja Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointikoordinaattori Jere Kahanpään mukaan. Yliopiston tiedotteen mukaan lajin suomenkielinen nimi voisi olla metsäikkunakärpänen.