Vietätkö tipatonta tammikuuta? Kannustaa sober curious -trendiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kyselytuloksen mukaan alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2021. Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Haastatelluista alle 25-vuotiaista 23 prosenttia kertoi viettäneensä tammikuun ilman siemaustakaan alkoholia.

– Tipattoman tammikuun suosio on noussut muutaman vuoden takaisesta. Tähän saattaa vaikuttaa myös sober curious -ilmiö, joka näkyy varsinkin nuorten aikuisten parissa, EHYT ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen sanoo.

Tipattoman aikana puhutaan sober curious -trendistä, joka on vapaasti käännettynä uteliasta asennetta alkoholittomuuteen. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia. Sober curious -trendi on lähtöisin brittiläisen Ruby Warringtonin samannimisestä kirjasta.

Ajatuksena on tarkastella alkoholin roolia yhteiskunnassa ja keskustella siitä, miksi yhä useampi haluaa vaihtaa juomansa holittomaan. Tavoitteena ei tarvitse olla alkoholin käytön lopettaminen kokonaan, vaan omien tottumusten kyseenalaistaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja alkoholittomuuden kokeileminen.

– Milloin ja mistä syistä alkoholia käytän? Voisiko tilalle löytyä uusia tottumuksia? Myös Tipattomassa tärkeää on, että jokainen voi viettää Tipatonta omalla tavallaan, joko alkoholin käytön kokonaan lopettamalla, tai sitä vähentämällä, Väkinen kertoo.