Ilotulitteista ilmansaasteita ja meluhaittaa – noudata rajoituksia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä. Pienhiukkasten määrä voi olla paikallisesti jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Ilmansaasteiden lisäksi ilotulituksista aiheutuu melusaastetta, joka saattaa pelottaa ja stressata herkkäkuuloisia ihmisiä ja lemmikkejä.

– Voit vähentää haittoja ampumalla ilotulitteita syrjäisillä ja aukeilla paikoilla ja vain sallittuina aikoina uudenvuodenaattona kello 18:00–02:00, Tukes painottaa.

Ilotulitteen väriefektit syntyvät kemikaaleista. Punaista väriä saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista.