Muista turvallisuus ilotulitteita käyttäessä – suojalasit suojaavat vakavilta silmävammoilta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uudenvuoden ilotulitteita käsitellessä on syytä muistaa sekä oma että ympärillä olevien turvallisuus. Helsingin yliopistollinen sairaala HUS kehottaa ilotulitteita ostavia hankkimaan samalla suojalasit koko juhlaväelle.

HUS muistuttaa, että suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteita sytyttäessä vuodesta 2011 alkaen. Niiden yleistynyt käyttö on vähentynyt ilotulitteiden sytyttäjiin kohdistuneiden vammoja, mutta suojautuminen unohtuu liian usein ilotulitusta seuraavilta.

– Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle. Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan, HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä kertoo.

HUSin mukaan ilotulitteiden aiheuttamat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää suojalaseilla. Viime uutena vuotena sairaaloissa hoidettiin 11 ilotulitteista vammautunutta, joista HUSissa hoidetuista kahdesta potilaasta kumpikaan ei ollut käyttänyt suojalaseja. Kivelän mukaan suojalaseja käyttävien silmävammat jäävät usein lieviksi.