Suomessa kehitellään koronatartuntoja ehkäisevää nenäsuihketta – kuin biologinen maski

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet molekyylin, joka voi tarjota väliaikaisen suojan koronavirustartuntaa vastaan. Sitä voitaisiin hyödyntää eräänlaisena limakalvoille suihkutettavana, biologisena maskina toimivan nenäsuhkeen muodossa.

TriSb92-molekyyli suojaa soluviljely- ja eläintutkimusten mukaan koronavirustartunnalta jopa kahdeksan tunnin ajan suuren altistumisriskin tilanteissa. Sen vaikutus alkaa välittömästi annostelun jälkeen. Molekyyli perustuu Suomessa kehitettyyn uuteen, biologisten lääkkeiden kohdentamisen mahdollistavaan teknologiaan.

– Kun tämä TriSb92-molekyylin estovaikutus kohdennetaan koronaviruksen piikkiproteiinissa sellaiseen kohtaan, joka on eri virusmuunnoksille yhteinen, voidaan tehokkaasti ehkäistä kaikkien tunnettujen virusmuunnosten, myös omikronin, kyky aiheuttaa infektio, tutkijatohtori Anna Mäkelä kertoo tiedotteessa.

TriSb92:lla on mallivirustutkimuksissa voitu ehkäistä 2000-luvun alussa ihmiskuntaa uhanneen SARS-viruksen leviäminen. Mäkelä ja Helsingin yliopiston professori Kalle Saksela korostavat, ettei molekyyli olo rokotteiden kanssa kilpaileva vaan niitä täydentävä teknologia. Pelkästään tartuntaa ehkäisevillä molekyyleillä tai viruslääkkeillä ei ole mahdollista korvata rokotuksia väestön suojaamiseksi koronalta.