Itkua aiheuttamattomat sipulit myyntiin – turhake vai tarpeellinen?

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sipuleiden pilkkominen saa monet kyyneleisiin kirjaimellisella tavalla. Sipulin leikkaamisessa nimittäin syntyy haihtuvia rikkiyhdisteitä, jotka ärsyttävät ihmisten silmiä.

Kyynelten välttämiseen sipulia leikatessa on olemassa monenlaisia niksejä. Helpotusta keittiöön kaipaaville on kuitenkin jalostettu myös sipulilajike, joka ei aiheuta itkua. Kyseessä on Sunion-niminen makeahko sipulilajike.

Sunionit tuotiin myyntiin Yhdysvalloissa neljä vuotta sitten. Viime vuonna niitä alettiin myymään Espanjassa, ja nyt kyyneleitä aiheuttamattomat sipulit ovat tulossa kauppoihin myös Iso-Britanniassa.

The Guardian -lehden mukaan tutkijat yrittivät kehitellä itkettämättömiä sipuleita vuosikymmenten ajan. Sunion-lajikkeen kehitteli lopulta maatalousjätti Bayer, ja nykyään sen omistaa kemikaaliyritys BASF. BASFin mukaan Sunionit eivät ole geneettisesti muokattuja vaan vuosikymmenten jalostuksen tulos.