Nyt se on varmaa! Säännöllinen liikunta suojaa kakkostyypin diabetekselta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

On yleisesti tiedossa, että säännöllisellä liikunnalla on lukuisia terveysvaikutuksia. Tuore tutkimus tukee aiempia tietoja siitä, että liikunnan avulla voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta. Itä-Suomen yliopiston mukaan säännöllinen liikunta muuttaa merkittävästi elimistön aineenvaihduntaprofiilia.

Tutkimukseen osallistui yli 7.000 miestä, joista eniten liikkuvilla oli kahdeksan vuoden seurannassa 39 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin liikkumattomilla. Osallistujilla ei ollut tutkimuksen alkaessa diabetesta. Tutkimuksen alkaessa ja noin kahdeksan vuoden seurannan jälkeen osallistujilta selvitettiin kyselyllä liikunnan määrää ja heille tehtiin muun muassa sokerirasituskoe sekä metaboliittien analyysi paastoverinäytteestä. Metaboliitti tarkoittaa aineenvaihduntaan liittyviä yhdisteitä.

Liikunta muutti muun muassa useiden rasva-aineiden pitoisuuksia tavalla, joka on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski seurannan aikana oli lähtötilanteessa eniten liikkuneilla 39 prosenttia pienempi ja korkeintaan kahdesti viikossa liikkuneillakin 30 prosenttia pienempi kuin liikkumattomilla. Seurannan aikana liikuntaa lisänneillä paastoverensokeri- ja insuliinipitoisuudet pienenivät, insuliiniherkkyys ja insuliinin eritys puolestaan paranivat.