Ravintola-ala jyrähtää hallitukselle: ”Rajoitukset eivät välttämättömiä eikä oikeasuhtaisia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat kyllästyneitä rajoituksiin. Samaan aikaan, kun maailmalla eletään suhteellisen vapaasti ja luotetaan ihmisten omaan kykyyn suojautua koronavirukselta parhaakseen katsomallaan tavalla, kontrolloidaan Suomessa kansaa kuin kaikki suomalaiset kuuluisivat riskiryhmään.

Maailman terveysjärjestö WHO on jo pitkään määritellyt koronaviruksen tarttuvaksi taudiksi, jossa: ”Suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita, eikä heidän tarvitse hakeutua hoitoon. Jotkut kuitenkin sairastuvat vakavasti ja tarvitset sairaalahoitoa.” Nykyinen tautimuoto läpäisee rokotukset, mutta aiheuttaa yleensä ainoastaan tavallisen flunssa kaltaisia oireita. Osa ihmisistä sairastuu vakavasti esimerkiksi puutteellisen immuunisuojan vuoksi.

Ravintolat ovat joutuneet kärsimään siitä, että Suomen hallitus rajoittaa terveiden ihmisten elämää. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö, joka on arvostellut kovasanaisesti koronarajoituksia. Nyt alan mitta on lopullisesti täynnä. Valtioneuvosto päätti jatkaa ravintolarajoituksia nykymuodossaan 14. helmikuuta asti. Kaikki rajoitukset ollaan purkamassa vasta 1. maaliskuuta.

– Käytännössä anniskelupainotteisten ravintoloiden rajoitukset merkitsevät sulun jatkumista pubien, karaokeravintoloiden ja yökerhojen osalta. Yökerhotoiminnan kieltäminen maaliskuuhun asti tarkoittaa sitä, että viikoilla 8–10 etenkin Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa on kaikkien aikojen mökkibileputki, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi jyrähtää.

MaRa kantelee ankarien rajoitusten jatkumisesta eduskunnan oikeusasiamiehelle niin ruokaravintoloiden kuin anniskelupainotteisten ravintoloiden osalta.

– Rajoitukset eivät ole tartuntatautilain kannalta välttämättömiä eikä oikeasuhtaisia. Päätös osoittaa, että valtioneuvosto ei välitä toimialamme yrittäjien ja työntekijöiden erittäin tukalasta asemasta. Tämä päätös turhauttaa yrittäjiä ja vähentää heidän uskoaan päätöksenteon legitimiteettiin, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.