Facebook ryhtyi sensuroimaan Ukrainan uutiskuvia: ”Ylistävät väkivaltaa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siellä tehdyt sotarikokset ovat nousseet aikakautemme pääuutiseksi koko maailmassa. Venäläisten sotilaiden toiminta Pohjois-Ukrainassa ja erityisesti Buchan alueella ovat järkyttäneet poikkeuksellisen rajujen uutiskuvien myötä. Mediat ovat julkaisseet kuvia ja videoita, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus tietää mitä Pohjois-Ukrainassa on tapahtunut.

Maailman suurin sosiaalisen median alusta Facebook on kuitenkin toista mieltä kuvamateriaalin julkaisemisesta, sillä se on ryhtynyt poistamaan sotakuvia ja rankaisemaan niitä julkaisseita erilaisin rajoitustoimin. Facebook perustelee Ukraina-kuvien poistamista sillä, että kuvat ylistävät väkivaltaa tai ihmisten kärsimyksiä. Perustelu on vähintäänkin kyseenalainen.

Facebookissa sensuroinnin kohteeksi on joutunut esimerkiksi uutistoimisto AFP:n kansainvälisesti palkitun kuvajournalisti Ronaldo Schemidtin Buchan alueen katunäkymistä ikuistama valokuva, jossa näkyy joukkomurhan uhreja vain pitkän etäisyyden päästä. Schemidt sai vuonna 2018 World Press Photo of the Year -palkinnon. Staran tietojen mukaan sensuurista on valitettu Facebookin valvontalautakunnalle, joka toimii somepalvelun ulkopuolella riippumattomana käsittelijänä.

Ongelmat uutiskuvien sensuurissa ovat sosiaalisen median jättiläiselle tuttuja jo entuudestaan, sillä taannoin Facebook poisti Jemenin nälänhätään liittyvän The New York Timesin uutiskuvan ja rankaisi sen jakajia myös Suomessa. Palvelu perusteli kuvan ja sen jakojen poistamista sillä, että kyseessä oli sen mukaan alastomuus ja seksuaalinen toiminta. Uutiskuvan oli ottanut Pulizer-palkittu maailmankuulu valokuvajaa Tyler Hicks. Myöhemmin virhe myönnettiin ja julkaisut palautettiin.

PÄIVITYS: Facebook on artikkelin julkaisemisen jälkeen perunut päätöksensä, palauttanut julkaisut ja kumonnut rangaistukseksi määräämänsä käyttäjien rajoitukset sekä pahoitellut tekemäänsä virhettä. Tapaus osoittaa, että Facebookin yhteisösääntöjen valvonnassa on vielä paljon kehitettävää.