Suomessa yhdeksän ihmistä eläkkeelle päivittäin masennuksen vuoksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mielenterveyden sairaudet ovat yleisin syy uusiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Suurin yksittäinen syy on masennus, joka vie eläkkeelle keskimäärin yhdeksän ihmistä päivässä. Työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kuitenkin laski reilut kahdeksan prosenttia vuonna 2021.

Viime vuonna Suomessa siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle yhteensä 17.500 henkilöä. Yleisin eläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ja toiseksi yleisin syy oli tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta.

Mielenterveyden sairaudet oli selkeästi yleisin syy myös alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä. Peräti 81 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä oli saanut diagnoosin masennuksesta tai muusta mielenterveyden sairaudesta. Toisin sanoen mielenterveyden hoitoon ja sairauksien ehkäisemiseen tulisi kiinnittää huomiota jatkossakin.