Suonenjoen mansikka hakee EU-nimisuojaa – tuo turvaa väärennöksiltä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suonenjoen mansikka ei ole mikä tahansa mansikka. Sen viljelyllä on yli satavuotinen perinne ja mansikan kaupallisen viljelyn katsotaan olevan lähtöisin nimenomaan Suonenjoelta. Nyt Suonenjoen mansikka on saanut Ruokaviraston hyväksynnän nimisuojan hakemiselle Euroopan unionilta.

Nimitystä ”Suonenjoen mansikka” käytetään puutarhamansikasta, jota viljellään Pohjois-Savossa, Suonenjoen ja sen lähikuntien alueella. Suonenjoen mansikka on kokonaan punainen, mehevä ja suutuntumaltaan pehmeän samettinen. Maultaan mansikka on makea ja aromikas. Mansikoiden makeus vaihtelee lajikkeesta ja kasvuolosuhteista riippuen. Suonenjoen mansikka myydään tuoremarjana, pakasteena, jäädytettynä tai ainesosana jalosteissa.

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.