Harvinainen tapaus: Nainen väittää parantuneensa HIVistä itsekseen

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Argentiinalaisen naisen uskotaan parantuneen HI-viruksesta itsekseen ilman kantasoluhoidon apua. Kyseessä oin tettävästi toinen tapaus, jossa ihmisen elimistön oma immuunijärjestelmä on onnistunut selättämään viruksen.

30-vuotiaalla potilaalla diagnosoitiin HIV vuonna 2013. Lääkäreiden yllätykseksi viruksesta ei kuitenkaan enää ole löydetty jälkiä. NBC-uutissivuston mukaan lääkärit kävivät läpi yteensä 1,2 miljardia verisolua ja myöhemmin 500 miljoonaa istukan solua naisen synnytettyä HIV-negatiivisen lapsen viime vuonna.

Tutkimustulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisussa. Kalifornian yliopiston tohtori Steven Deeksin mukaan tutkijoiden täytyy seuraavaksi selvittää yllättävään parantumiseen johtaneet mekanismit. Lääkärit haluavat tutkia, voisiko parantumisesta olla apua myös muiden HIV-potilaiden hoidossa.

Aikaisemmin tiedossa on ollut yksi ihminen, jonka elimistön oma immuunijärjestelmä vaikutti selättäneen HI-viruksen. Nykyään 67-vuotiaalla kalifornialaisnaisella diagnosoitiin HIV vuonna 1992, mutta virusta ei myöhemmin löydetty tutkijiden sekvensoitua hänen miljardeja solujaan. Tutkijat epäilevät potilaiden elimistössä olleen erityisen vahvoja taudinaiheuttajia solujen sisällä tappavia T-imusoluja.